You are here

Szűcs Dániel (3145) · 2021-10 · beszámoló

Közzétette Dániel Szűcs · Sze, 2021/10/06 - 12:03

A mobilitásom alatt, két hónapon át részt vehettem a Farkas 3D Stúdió tervezési és gyártási folyamataiban. Megismerhettem a számomra még gyakorlatban nem ismert, alap és haladó szintű 3D nyomtatási technikákat és betekintést nyertem az ehhez szükséges munkafolyamatokba. Ezen kívül más tervezési, renderelési és animációs feladatokat is végezhettem.

Ez a két hónap nagyon jót tett számomra az általános háromdimenziós tervezés terén, mivel folyamatosan válaszokat kaptam kérdéseimre. Mivel a modellezés kulcsfontosságú része a 3D nyomtatásnak, nagy mennyiségű, változó nehézségű modellezési munkát végezhettem, többnyire akár egyénileg is. Ez rengeteg gyakorlási lehetőséget jelentett. A feladatok elvégzése után véleményt kaphattam a minőségről és sebességről, aminek köszönhetően több téren is tudtam fejlődni.

A nyomtatáshoz szükséges 3D modellezésen kívül több feladattal is volt lehetőségem megbirkózni:
- Különböző beltéri látványtervet készíthettem amelyek különböző kliensek elvárásainak kellett megfeleljenek. Ezáltal a virtuális világítást és anyagok használatát gyakorolhattam.
- 3D infógrafikákat is készíthettem, ezeket animációval is illusztrálva. Leginkább különböző szerkezetek felépítését vagy/és működését kellett bemutatnom, egyszerűen és letisztultan, viszont a renderelés részét meg kellett tartani valamennyire realisztikusnak és vizuálisan érdekesnek.
- Karakterterveket igénylő feladatokat is kaptam, ezek nagyon változók voltak és szükség szerűen akár több stílusban is meg kellett oldjam a 3D térben való tervezést és oda behelyezésüket.
- Számomra a legérdekesebb része az általam virtuálisan 3D térben modellezett tárgy/termék/eszköz nyomtatás utáni (és közbeni) állapota. Mivel nem volt alkalmam még 3D nyomtatókkal foglalkozni, egy ilyen folyamat megfigyelése egy új dolog volt nekem és a kézzelfogható végeredmény igazán más perspektívába fekteti a tervezési és már az az előtti folyamatokat is.

A digitális munkákon kívül a nyomtatási gépek működésével is megismerkedhettem. Több féle technológiát felhasználó gépet láthattam munka közben és megtanulhattam használatukat is. Ezekhez a nyomtatókhoz használt, több féle minőségű és árkategóriás anyagokkal is ismerkedhettem. (Leginkább gyanta és filament.)

Fontos, hogy megemlítsem a cégnél levő nagyon szoros együttműködést és precíz, tervezett munkafolyamatokat. Egy segítőkész és mindig kedves munkakörnyezetben dolgozhattam, ahonnan nagyon sokat tanulhattam mind szakmailag mind pedig emberileg.